Kezdőlap Magyarország Már 17 cégben érdekelt Tiborcz István, az OLAF jogi lépéseket javasol

Már 17 cégben érdekelt Tiborcz István, az OLAF jogi lépéseket javasol

901
0

Néhány hónap leforgása alatt egy tucat cégben lett hivatalosan is érdekelt Tiborcz István, ezzel bekerült a nagypályás NER-vállalkozók felső körébe – derül ki a Heti Válasz cikkéből. Az összegzés szerint a kormányfő veje három hónapja még csak 5 cégben látszott érdekeltnek, ma viszont már 17-ben, legutóbb azt a Longoria Holding Zrt.-t vette a nevére, amelyhez egy visegrádi és egy belpesti – ötcsillagos hotellé fejleszthető – épület tartozik.

Tiborcz István tavaly év végén ismerte el, amit korábban is gyanítani lehetett, hogy övé a BDPST nevű ingatlanos cég. Mivel a BDPST-csoport további bővüléssel zárta 2017-et, jelenleg már 17 cégről állíthatjuk biztosan, hogy közvetve vagy közvetlenül a miniszterelnök vejéhez tartozik. A lap összesítése szerint ezek az alábbiak:

 1. HCS Experts Kft. (elektronikus, számítástechnikai eszközök nagykereskedelme)
 2. ES Hungary Kft. (Tiborczék régi családi cége, vegyes tevékenységi körrel)
 3. G2G Zrt. (desztillált szeszes ital gyártása)
 4. Ital-Tár Kft. (ital-nagykereskedelem, a G2G leányvállalata)
 5. IBC-Projekt Kft. (gazdasági tanácsadás)
 6. BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. (az anyacég, mely közvetlenül birtokolja a badacsonyi Ranolder-villát)
 7. TRA Real Estates Kft. (a turai kastély felújítását végző társaság)
 8. Viona Projekt Kft.
 9. és leánycége, az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft. (a Pesti Vigadó melletti Mahart-ház tulajdonosa)
 10. Bellevue Development Kft. (a társaságba apportként egy 350 millió forintot érő, XII. kerületi, Hangya utca 30. szám alatti telek került)
 11. Downtown Development Kft. (a cégbe apportként az Andrássy út 43. szám alatti palota három – összesen 290 millió forintra értékelt – albetétje került, amely közel a teljes első szintet jelenti)
 12. Bella Vista Kft. (bejegyzés alatt, vélhetően nem ez lesz a társaság végleges neve)
 13. Bellavista Apartments Kft. (új cég, még nem tudni, milyen ingatlanprojektre jött létre)
 14. Longoria Holding Zrt. (a cég kétharmada került nemrég a BDPST Zrt. birtokába, a további egyharmad a Lexan Holding Zrt. tulajdona)
 15. Dorottya Investment Zrt.
 16. és leánycége, a Moons Kft. (a Longoria Holding közvetlen és közvetett tulajdonában álló két társaság a Vörösmarty térre néző Weber–Münnich-házakat menedzseli. Ebből a palotaegyüttesből valószínűleg ötcsillagos szálloda lesz, az épületek korábbi tulajdonosa a Marriott-lánchoz csatlakoztatta volna a leendő hotelt.)
 17. Hotel VSGRD Kft. (a Longoria Holding leányvállalata, mely a lepencei strand fölé tervezett, jelenleg 66 százalékban elkészült luxusszállót birtokolja)

A 12-17. pontok jelentik a vadonatúj BDPST-szerzeményeket.

 

Mindeközben az OLAF is vizsgálatot javasol:

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nagyon komoly szabálytalanságokat talált az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. A kérdéses időszakban az Elios még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége. Éppen 2015-ben, a vizsgált időszak végén vált meg tőle. Az ügyről a Wall Street Journal számolt be, és a neves lapnál úgy tudják, hogy az OLAF már el is küldte a jelentést a magyar hatóságoknak, azzal a javaslattal, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja a csalás elleni szerv, hogy vegyék vissza a pénzt, összesen 12 milliárd forintot Tiborczéktól.

Az OLAF nem indíthat eljárást, ezért javasolta a magyar ügyészségnek, hogy tegye meg. AZ EU-nak éppen most alakult saját ügyészsége, de a fideszes EP-képviselők nem kértek belőle.

Forrás: www.24.hu, www.index.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét