Kezdőlap Kultúra Az ombudsman szerint életveszélyes a tarnazsadányi iskola

Az ombudsman szerint életveszélyes a tarnazsadányi iskola

1027
0

Életveszélyes tornaterem, udvari vécé, omladozó vakolat, több helyen beszakadt tető, fűtési problémák, hatvan évvel ezelőtti infrastruktúra. Ez jellemzi a tarnazsadányi iskolát, ahová lényegében csak roma gyerekek járnak. Székely László ombudsman helyszíni vizsgálatot tartott az intézményben, és kiderült, hiába tud mind az önkormányzat, mind az állami iskolafenntartó a problémáról, évek óta nem történik előrelépés. Bár a felújításra a fenntartó, a Klebelsberg Központ már 2016-ban ígéretet tett, azóta még csak nem is pályázott ennek finanszírozására.

Az alapjogok biztosának munkatársai 2017 októberében jártak az intézményben, de a jelentést csak most hozták nyilvánosságra. Azért vizsgálódtak, mert 2016-ban megjelent egy cikk az iskoláról, eszerint az intézmény 1959-ben épült, és azóta csupán kisebb felújításokat végeztek az épületen.

Az osztálytermek omladoznak, a nyílászárók régiek, a falak vizesek, penészesek, dohosak. A vizesblokk az épületen kívül, az udvaron található, az ott uralkodó állapotok nem feleltek meg a minimális higiéniai követelményeknek sem.

Biztonságosan használható tornaterme sincs az iskolának, mert már évekkel korábban életveszélyessé nyilvánították; így öt éve ideiglenes tornaszobát használnak, amit egy osztályteremből alakítottak ki, zuhanyzó és öltöző nélkül. A tornaszoba az egyetlen olyan belső közösségi tér, ahol a tanulók és a pedagógusok az iskolai rendezvényeket lebonyolíthatják. A tornaterem üresen áll, felújítása azóta sem történt meg.

Már 2016 őszén megkereste az ombudsman az iskolát fenntartó Egri Tankerületi Központot az ügyben; azt a választ kapta, megpályáztatták és elkészíttették az új és korszerű, az iskola épületéhez csatlakozó vizesblokknak, valamint a hozzá kapcsolódó szennyvízelvezetőnek a terveit. Akkor azt ígérték, az új vizesblokk 2017-ben elkészül. Ám egy évvel később, tavaly szeptemberben a tankerületi igazgató már arról számolt be az ombudsmannak, hogy mivel pályázati forrást nem sikerült találniuk, a versenyeztetés és a kivitelezési szerződés megkötése a 2017–2018-as tanév kezdetéig sajnos nem volt lehetséges; egyelőre keresik a szükséges forrás fedezetét. Ugyanakkor a régi, udvari vécé állapotán javítottak, a burkolatot és a berendezési tárgyakat kicserélték, illetve helyrehozták.

Forrás: www.mno.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét