Egy kicsi Olaszország Eger belvárosában

Pár hónapja létezik egy kis étterem Eger belvárosában, ahová belépve Itáliában érezhetjük magunkat. Tommi Vedovato tulajdonos, szakács autentikus ételeket varázsol társaival az asztalra.

Friss paradicsomszósz és mediterrán fűszerek ­illata kering. Az olasz gasztronómia kedvelői kapkodhatják a fejüket, hiszen az étkek mind előttük készülnek: a pizza és a tészták is. Tommi ­Vedovato, a MammaMia tulajdonosa, szakács épp a kedvünkben jár, pizzát és tésztát is készít. Egyúttal pedig bevezet minket népük ételeinek rejtel­meibe.

– Olaszországból jöttünk mindannyian, akad, aki Veronából, akad, aki Nápolyból, magam pedig Padovából. Eredeti olasz ízeket kínálunk főzőtársaimmal – mondja a szakács, aki szülővárosában szerezte végzettségét. ­Fordítani a kedvese, Laura ­Scandolaro segít­, aki remekül beszél magyarul. – Amikor gyerekek voltunk, akkor is pizzát és tésztát ettünk, most pedig a vendégeknek készítjük el ezeket. Minden hozzávalót – kivéve a zöldséget – Olaszországból hozunk, a fűszereket, a sajtokat, a tésztákat, és persze a pizzatésztát itt készítjük szintén olasz lisztből – fűzi­ hozzá.

A pizza a szemünk előtt formálódik most is, úgy, ahogyan kell: kézzel elegyengetve, dobálással lazítva. Megtudom, a pizzatésztát az olasz csapat huszonnégy óráig keleszti, kétféle búzaliszt elegyéből. A pizzát háromszáznegyven fokos kemencében körülbelül öt percig sütik, a végeredmény hamisítatlan, vékony olasz tészta. Elárulja­ Tommi azt is, hogy a szószhoz fűszer nélküli paradicsomsűrítményt használ. De hogy mit tesz még bele? Bazsalikomot­ egész biztosan, de többet – érthető módon – nem árul el.

A pizzatésztát azért dobálják, hogy lazábbá tegyék. Így könnyebbé válik a gyomornak, ettől lesz igazi olasz Fotók: Márkus Attila

– Itt valóban igazi olasz kaja van! Spagettit, ­pennét, gnocchit­, lasagnét, tagliatallét is főzünk különböző mártásokkal, hozzávalókkal, sajtokkal. Példaként említhetném a spagetti carbonárát, amit egyébként Magyarországon többnyire rosszul csinálnak, ugyanis nem kell tejszín a tojás mellé, s ­sonka helyett szalonna vagy kolbász kerül bele. Ezt pecorino­ sajttal szórjuk meg, ami ­hasonló, mint a parmezán. Édessé­geink is vannak: ­panna ­cotta, tiramisu, ­csokiszalámi, s nutellás­ pizza habcsókkal – részletezi.

Durumtészta, erős fűszerezés

Az étlapon számos ­finomság látható, s amikor új étel kerül­ rá, a csapat tagjai összedugják a fejüket, együtt kóstolnak, s a fogásoknak ­mindig van egy tesztelője is. Egy bizonyos­ márkájú durumtésztára esküsznek, ami nálunk is kapható. Azt mondják, Olaszországban is ez a favorit. Kiderül, a pizzatésztát azért is kell huszonnégy órán át kelni hagyni, mert különben puffadna tőle a gyomrunk­.
Amikor párhuzamot keresek az olasz és a magyar konyha között, azt a választ kapom, mindkettő szereti az erőteljes fűszerezést.

Bírja a magyar konyhát…

Tommi a leginkább ­pizzákat szeret készíteni, s ­elárulja azt is, hogy bár olasz, s sok ételhez használ sajtot, de maga nem nagy sajtra­jongó…Ételeik hamar elkészülnek, tizenöt-húsz perc alatt még a kiszállításos rendeléssel is megvannak.
A szakács egyébként ­szereti a magyar konyhát is, bár maga ritkán főz magyar ételt. Ám többször megfordul helyi vendéglátókban, s többnyire a gulyásra vagy a húslevesre, s az örök klasszikus rántott húsra teszi le a ­voksát, ha hazánk jellegzetes ételeire vágyik.

Forrás: www.heol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.