Kezdőlap Kultúra Hatalmas fa és családlátogatás – hogy karácsonyoznak a magyarok?

Hatalmas fa és családlátogatás – hogy karácsonyoznak a magyarok?

739
0

Magyarországon a legtöbb ember nagy karácsonyfát választ, amit aztán a nappaliban állít fel. A Szenteste túlnyomórészt szűk családi körben telik, jóllehet, a megkérdezettek csaknem 4%-a egyedül ünnepel – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb, kérdőíves kutatáson alapuló összefoglalójából.

A karácsony talán a legmeghittebb ünnep, ami fontos szerepet játszik a családok életében. Az Otthontérkép.hu  online kérdőíves kutatásában épp ezért választotta ezt az időszakot, és arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan is karácsonyoznak a magyarok – meglehetősen színes kérdésekkel, tudta meg a Privátbankár.hu.

Ha karácsony, akkor piros és hatalmas

A csaknem 700 kitöltő 41 százaléka véli, hogy a karácsony színe egyértelműen a piros, 21 százalék szerint az arany, 14 százalék számára pedig az zöld jelképezi a szeretet ünnepét – ez egyébként visszatükröződik a boltok dekorációs kínálatában is, ahol jellemzően ez a három szín dominál.

A kérdőívet kitöltők majdnem kétharmada gondolja úgy, hogy az igazi karácsonyfa 1,5 méternél magasabb, amit a túlnyomó többség (74%) a nappaliban állít fel. A nappalin kívül méltó helynek gondolják még az amerikai konyhás nappalit (12%), az étkezőt (4%), az előszobát (2%), a hálószobát (2%) és a konyhát (1%) is.

 

Csak fát, vagy az egész lakást?

Hasonlóan eltérőek a szokások a tekintetben, hogy ki melyik részét díszíti fel a lakásnak. Minden második ember díszbe öltözteti a nappalit és a bejárati ajtót, de népszerű az ablakok és az nappali-étkező dekorálása is. Nagyjából ugyanannyian vannak (3-3%) azok, akik az egész lakást díszbe borítják, mint azok, akik egyáltalán nem díszítenek. Ugyan a kérdés a belső terekre vonatkozott, válaszok között azonban néhányan az otthon külső dekorációját is említették, amely igen népszerű itthon is, értelemszerűen a családi házasok körében.

Az ajándékozási szokásainkat illetően azonban inkább a mennyiségre, mint a minőségre helyezzük a hangsúlyt. A válaszadók 58 százaléka az ajándékozáskor azt a stratégiát követi, hogy több apró dolgot vásárol a szeretteinek, barátainak, 42 százalék viszont inkább egy nagyobb meglepetéssel készül. December 24-e a jellemzően (89%) szűk családi körben telik, csaknem 4 százalék azonban egyedül ünnepel.

Forrás: www.privatbankar.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét