Kezdőlap Magyarország Itt vannak a kemény fagyok, segítsen a madaraknak!

Itt vannak a kemény fagyok, segítsen a madaraknak!

967
0

A Magyar Madártani Egyesület szerint telente több mint 150 madárfaj tartózkodik hazánkban, ebből közel 50 pedig a lakott területeken él – az ő életben maradásukat az embereknek is segíteniük kell, ha beköszöntenek a kemény hidegek.

Az MME összeállított egy filléres menüsort, amit az etetőkbe, vagy kertünk fáira érdemes kitennünk, hogy aztán a madarak odaszokjanak, mi pedig az ablak mögül gyönyörködhessünk bennük.

  • Ha nincs madáretetőnk, elég kitenni egy virágalátétet, abba például mehet natúr, tehát nem sózott napraforgómag.
  • A legtöbb áruházban már kapható zöld hálóba csomagolt cinkegolyó pár száz forintért. Nálunk a kertben reggelente tucatnyi cinke köröz körülötte, úgyhogy most már hármat is kifüggesztettem.
  • De épp ilyen jól megteszi, ha a bokrok, fák ágainak végére felszúrunk egy almát, vagy kikötünk egy darab nem sós, nyers szalonnát.
  • Ha pedig gyönyörű vörösbegyeket szeretnénk a téli hónapokra hozzánk csalogatni, tegyünk az etetőbe sajtot, az MME szerint kifejezetten imádják.
  • Amiről az etetés mellett nem szabad megfeledkezni, az az itatás. Ugyanis a fagyok idején ezt már nem tudják a pocsolyákból megoldani a madarkák. Márpedig a fagyos, száraz levegő náluk hasonló kiszáradást okoz, mint egy forró kánikulai nap. Egy virágalátét erre is megfelel, csak érdemes cserélgetni, hogy be ne fagyjon benne a víz.

Ha ezekből bármelyiket megteszi, garantáltan madárcsicsergősek lesznek napjai, és közben eltölti majd a ma is tettem valami jót felemelő érzése. Hát nem megéri?!

Forrás: www.index.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét