Kezdőlap Gazdaság Ígéretek helyett diagnózis és gyógyítás- Szövetségre léptek az innovatív háziorvoslásért

Ígéretek helyett diagnózis és gyógyítás- Szövetségre léptek az innovatív háziorvoslásért

1551
0

Ígéretek helyett diagnózist és gyógyítást javasoltak a szakmai előadók

A Szövetség az Innovatív Alapellátásért  konferenciasorozatba kezdett, melynek első állomása Tapolca volt, ahol Dr. Kollai Balázs, Dr. Kincses Gyula, és Dr. Ajtay András színvonalas előadását hallgathatták meg a meghívott környékbeli háziorvosok. A Konferencia sorozat az ezer sebből vérző alapellátásra hívja fel a figyelmet és kendőzetlenül beszél róla.

Célkeresztben az alapellátás

A nemrégiben megalakult Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SZIA) céljául tűzte ki, hogy az egyre tarthatatlanabb alapellátási rendszer megújításáért küzdjön. A cél érdekében konferenciasorozatba kezdtek, melynek első helyszíne a tapolcai Hunguest Hotel Pelion volt.

Szegedi Judit, a szervezet alapító tagja elmondta, hogy a kezdeményezés Miskolcról indult, ahol nagy gondok vannak az alapellátásban.

„Évek óta egyre romló tendenciát mutat az alapellátási rendszer helyzete, az országos szintű problémákat Miskolcon a saját bőrünkön tapasztaljuk. Betöltetlen praxisok, kiöregedő orvosok, adminisztratív feladatok tömkelege, és természetesen a legfőbb baj, a forráshiány pár év múlva a betegellátást fogja veszélyeztetni. Ha nem teszünk semmit, el fogunk jutni oda, hogy az egész rendszer összeomlik. Úgy hiszem, hogy a szakmabeliek összefogással, véleményeikkel, tapasztalataikkal képesek egy új alapokon nyugvó, innovatív alapellátási rendszert kialakítani, erre javaslatot kidolgozni.

A vendégként meghívottként Rig Lajos  a térség országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti Bizottságának tagja és Dobó Zoltán polgármester köszöntötte. Dobó Zoltán, mint települései házigazda elmondta:  nagyon örült annak, hogy Tapolca városa szolgált első helyszínéül a rendezvénynek

Kincses: nem rombolni kell, hanem igazítani a problémákhoz

Az első előadó Dr. Kincses Gyula volt, aki az alapellátás jelenlegi problémáiról, kihívásairól, jövőjéről beszélt. Kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer a korstruktúra miatt nem tartható fent, a változtatás feltétlenül szükséges, azonban nem szabad szétrombolni azt, ami még működik.

A szakember úgy véli, hogy nem lehet egy egységes modellt alkotni, inkább a lehetőségekhez és az igényekhez adaptált megoldások kellenek.

Felvetéseiben szerepel a csoportpraxisok kialakítása, illetve a diplomás nővérek növekvő szerepe az alapellátáson belül.

Kincses Gyula volt államtitkár, egészségpolitikus beszél az alapellátásról

Kollai Balázs: Felmérték a közös egészségügyi minimum ismertéségét

Dr. Kollai Balázs a MAPOSZ elnöke tart előadást

Ezt követően Dr. Kollai Balázs, a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetségének (MAPOSZ) elnöke beszélt, aki a Dr. Kincses Gyula-féle közös egészségügyi minimum tervezetről készült felmérésük eredményeiről számolt be. A szakmai anyag téziseiről október 13-15-én Harkányban a Baranya Megyei háziorvosok fórumán készítettek felméréseket arról, hogy

a háziorvosok azokat mennyire tartják fontosnak és mennyire hiszik el, hogy győzelem esetén az ígéretet tevők meg is valósítják.

Ajtay: Az egészségügyi programok az ellenzéknél, már ha van ilyen nekik

Végül Dr. Ajtay András, volt OEP főosztályvezető a jelenlegi politikai pártok egészségügyi választási programjait vetette össze. A Fidesz kapcsán felelevenítette, hogy az elmúlt nyolc évben százmilliárdokat fordítottak stadionokra, míg az egészségügy tragikus állapotban van, messze a nyugati színvonaltól. Az ellenzéki pártok esetében is ismertette a egészségüggyel kapcsolatos ígéreteket, már ha volt egyáltalán ilyenük.

Ajtay András elemzi az ellenzéki pártok programját

Az előadások után kérdésekkel és válaszokkal zárult az alapellátás jelenéről és jövőjéről szóló rendezvény.

A szervezők a tanácskozást az év elején Miskolcon folytatják.

Forrás és képek: 8300.hu/ videk.ma

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét