Kezdőlap Magyarország Szőke Mátyásé a borakdémia díja

Szőke Mátyásé a borakdémia díja

1097
0

Óriási elismerés érte a mátrai borvidéket. Szőke Mátyást választották az Év Bortermelőjének, a gyöngyöstarjáni borász jóvoltából először érkezett e rangos szakmai díj a Mátrába. A borvidék meghatározó szakembere 30 éve kezdte palackozni borait, de családja nemzedékek óta a szőlővel és borral foglalkozik.

Jelölést korábban is kapott, ám a díjat először nyerte el Szőke Mátyás, aki a Magyar Borakadémia díját „hozta haza” a mátrai borvidékre. A mátrai nedűk révén még sosem sepertek be ilyen elismerést. Az Év Bortermelője díjat 27 éve ítélik oda, s ahogy a bírálók hangsúlyozzák, az nem csupán egy-egy szépen sikerült palacknak szól, hanem egy borász kitartó munkáját dicséri.

„Hisszük, hogy a szőlő értékeivel élni kell, nem pedig kihasználni azokat” – véli Szőke Mátyás, aki kiváló boraival, és szerteágazó életművével érdemelte ki a címet, melyet korábban csak néhány egri borásznak sikerült elnyernie, de mátrainak még nem. Szőke Mátyás a 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, s jelenleg a fiával gazdálkodik 35 hektáron a borvidék legjobb adottságú dűlőiben. Különleges minőségre törekszik, és több alkalommal elnyerte a Mártai borvidék legszebb vörösbora címet. Szőke Mátyás szakmai körökben is nagy tekintélynek örvend, és sokat tett azért, hogy az egri palackok mellé elismertségben immár felsorakozhatnak a mátraiak is. Népszerűségük az utóbbi években egyre nőtt, mivel a friss, a gyümölcs zamatát megőrző fehér borokat sokan kedvelik, s a rozé is egyre divatosabb.

A gyöngyöstarjáni pincészetük bekapcsolódott a borturizmusba is, és Szőke Mátyás fontosnak tarja, hogy személyesen foglalkozzon azokkal, akik borkóstolásra érkeznek hozzájuk . Így fogalmaz: „Erőt, lendületet ad, és örömet jelent, amikor azt látom, hogy a látogatók jól érzik magukat nálunk, és ízlenek a boraink.”

A borisszák bizonyára tudják, hogy a Mátrai Történelmi Borvidék területét tekintve a második legnagyobb az országban. A Mátra lankái kedveznek a szőlőtermelésnek, és itt már Szent István korától szőlőtőkéket ültettek.

Szerző: KékesOnline
Fotó: szokematyas.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét