Kezdőlap Magyarország Fillérekért árulja a csúcsbort a Lidl: mutatjuk, mit keress a diszkontláncban!

Fillérekért árulja a csúcsbort a Lidl: mutatjuk, mit keress a diszkontláncban!

1111
0

A legtöbb magyar családnál a bor az ünnepek itala: a karácsonyi vacsorához is sokan vásárolnak borokat. De milyen bort vegyünk? Mi alapján válasszunk? Mi illik a halászléhez, és mi a sült húshoz? Megkérdeztünk egy szakértőt, és mutatunk konkrét példákat, sőt, árakat is. 

Egy friss, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által készített felmérés szerint a bor a magyar fogyasztók számára a családi élet pillanatainak és baráti beszélgetések kísérője. Amikor bort iszunk, ezt az esetek közel négyötöd részében otthon, vagy vendégségben tesszük. A megvásárolt bormennyiség kétharmada a saját, vagy barátokkal közös fogyasztást szolgálja. Ajándéknak a megvásárolt bormennyiség 13, ünnepi alkalmakra 12 százalékát szánjuk.

De mi alapján választanak a magyar családok bort karácsonyra? És hogyan lehet tanácsot adni a választáshoz?

Azzal tudunk sokat segíteni, ha abban adunk tanácsot, hogy mi az, ami a különböző ízléseknek megfelelően jó választás lehet. Mindig úgy kell bort választani, karácsonykor is, hogy az megfeleljen a család ízlésének. Ha alapvetően fehérboros a család, akkor csak azért, mert az a trend, hogy télen több vörösbort fogyasztunk, nem biztos, hogy nekik vörösborokat kell beszerezniük – mondta el a Pénzcentrumnak Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő, szaktanácsadó, a Lidl borszakértője.

A kutatás alapján a magyarok fele-fele arányban kedvelik az édes és a száraz bort.

Herczeg Ágnes szerint egyáltalán nem ciki édes bort inni, de az nagyon nem mindegy, hogy hogyan kerül a cukor a borba. Nem azzal van a gond, ha valaki szereti, ha le van kerekítve egy bor ízvilága maradék cukorral, hanem általában akkor van probléma, ha egy silány minőségű, sokszor külföldről behozott olcsó bort vásárol, ami egy kicsit fel van javítva cukorral, sűrítményekkel.

A legtöbb magyar családnál a bor az ünnepek itala: a karácsonyi vacsorához is sokan vásárolnak borokat. De milyen bort vegyünk? Mi alapján válasszunk? Mi illik a halászléhez, és mi a sült húshoz? Megkérdeztünk egy szakértőt, és mutatunk konkrét példákat, sőt, árakat is. 

Egy friss, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által készített felmérés szerint a bor a magyar fogyasztók számára a családi élet pillanatainak és baráti beszélgetések kísérője. Amikor bort iszunk, ezt az esetek közel négyötöd részében otthon, vagy vendégségben tesszük. A megvásárolt bormennyiség kétharmada a saját, vagy barátokkal közös fogyasztást szolgálja. Ajándéknak a megvásárolt bormennyiség 13, ünnepi alkalmakra 12 százalékát szánjuk.

De mi alapján választanak a magyar családok bort karácsonyra? És hogyan lehet tanácsot adni a választáshoz?

Azzal tudunk sokat segíteni, ha abban adunk tanácsot, hogy mi az, ami a különböző ízléseknek megfelelően jó választás lehet. Mindig úgy kell bort választani, karácsonykor is, hogy az megfeleljen a család ízlésének. Ha alapvetően fehérboros a család, akkor csak azért, mert az a trend, hogy télen több vörösbort fogyasztunk, nem biztos, hogy nekik vörösborokat kell beszerezniük – mondta el a Pénzcentrumnak Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő, szaktanácsadó, a Lidl borszakértője.

A kutatás alapján a magyarok fele-fele arányban kedvelik az édes és a száraz bort.

Herczeg Ágnes szerint egyáltalán nem ciki édes bort inni, de az nagyon nem mindegy, hogy hogyan kerül a cukor a borba. Nem azzal van a gond, ha valaki szereti, ha le van kerekítve egy bor ízvilága maradék cukorral, hanem általában akkor van probléma, ha egy silány minőségű, sokszor külföldről behozott olcsó bort vásárol, ami egy kicsit fel van javítva cukorral, sűrítményekkel.

Herczeg Ágnes a másnapi húsleveshez szintén a száraz fehér, ásványosabb ízvilágú borokat ajánlja. Ha marhahúslevesről beszélünk, akkor egy tartalmasabb fehérbort érdemes választani, például egy Günzer villányi chardonnay-t, ami teltebb ízvilágú, részben tartályban és részben új hordóban volt erjesztve. A bor érett, gyümölcsös, lélekmelengető párost alkot a húslevessel és a zöldségekkel. De jó páros lehet egy olyan bor, ami a leves sósságát, a frissességét, a fogás kezdését emeli ki inkább – így egy rajnai rizling is passzolhat a leveshez.

A desszerthez adják magukat az édes borok: ha megengedhetjük magunknak, válasszuk az aszút, de más tokaji borkülönlegességeket is találhatunk, amelyek kedvezőbb árfekvésben elérhetők – legyen az egy szamorodni vagy egy késői szüretelésű bor. Így érdemes lehet például egy késői furmintot választani, például aGrand Tokajtól.

De mennyit vegyünk? És hol?

Egy palack bor 7,5 dl, így azzal lehet kalkulálni, hogy három palacknak egy hatfős családnak elégnek kell lenni – ha a mértékletes és kulturált borfogyasztásból indulunk ki. Ha a vendéglátó tudja, hogy valaki inkább fehér- vagy vörösboros, akkor abból érdemes még egy palackkal betenni a kosárba, vagy megvenni két garnitúrát, mert a többi is el fog fogyni másnap.

Ma már egyre több borszaküzlet várja a vásárlókat, de vehetünk bort a hétvégégi bevásárláskor is. Az üzletláncoknak egyre fontosabb a minőségi borkínálat, a magyar vevők is igénylik a komolyabb szortimentet. Az ünnepeket megelőzően komoly akciókkal, speciális válogatásokkal is találkozhatunk. A Lidl például arról tájékoztatott, hogy karácsony előtt megjelenő katalógusukban kiemelten a magyar borokra fókuszálnak, elsősorban az ünnepekre készülve.

Milyen hőfokon kell tálalni a borokat? És milyen pohárból?

A fehérborokat behűtve, a vörösborokat szobahőmérsékleten szervírozzuk. Ha nagyon precíz akar lenni a háziasszony, akkor a vöröset is beteheti a hűtőbe fél órára, de 10 perccel fogyasztás előtt vegye ki. Fontos, hogy ne sokkoljuk a bort, a pezsgőt, azaz a fehérbort sem szabad a fagyasztóba tenni. A kapkodás ugyanis nem tesz jót a bornak.

A mindennapi borfogyasztáshoz nem feltétlenül kell egy nagy pohárkollekció. Arra érdemes figyelni, hogy a pohárnak legyen szára, hogy ne melegítsük feleslegesen a kezünkkel a kehelyben lévő folyadékot. A tulipán alakú kehely pedig abban segít, hogy minél több rétegét élvezhessük a bornak, ez koncentrálja az illatokat, aromákat, ízeket a száj megfelelő részére vezeti. Egészen más érzés egy ilyenből bort fogyasztani, mint egy vizespohárból.

A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét