Kezdőlap Magyarország Oktatják a cukorbetegeket Gyöngyösön

Oktatják a cukorbetegeket Gyöngyösön

880
0
A gyöngyösi Bugát Pál Kórház
A Bugát Pál Kórházban évtizedek óta végzik a cukorbetegek szakszerű oktatását a járóbeteg-ellátásban.

Ennek eredményességét, elfogadottságát tovább építve, a kórház vezetése úgy döntött, az intézmény fekvőbeteg-osztályain gyógyuló cukorbetegek részére intézményesíti, az ellátás szerves részévé teszi az oktatást, tájékoztatta a portálunkat T. Bokros Mária.

Az intézmény sajtóreferense hozzátette: új ismeretek átadása, a már elsajátítottak felidézése, megerősítése, alkalmazása, valamint a páciensek aktív bevonása a gondozásba a legfőbb célja a heti három alkalommal megvalósuló oktatásnak. A kórház fekvőbeteg-osztályain lévő páciensek a kezelőorvosaik javaslatára vesznek részt ezen oktatásokon, melyet team munkában végeznek a kórház szakemberei. Egy diabetológus szakorvos vezetésével, öt diabetológiai szakápoló és három dietetikus vesz részt a betegoktatásban. A kórházban ápolt betegek hét-nyolc fős csoportokban találkoznak a segítőkkel és kapják meg a szükséges információkat, tanácsokat, tehetik fel kérdéseiket.

A szakemberek szorgalmazzák, hogy ezen találkozásokon lehetőség szerint vegyen részt a beteg legközelebbi hozzátartozója, aki jelentősen tudja segíteni a jó általános állapot fenntartását, az étrend betartását, az életmódbeli lehetőségek kihasználását.
Kiemelték, fontos a bizalom elnyerése, a beteg és hozzátartozója együttműködésének megszerzése. A cukorbetegség életre szóló gondozást igényel, amely akkor hatásos, ha a beteg együttműködik.

– Az első pozitív élmények nagyon fontosak, mert meghatározzák, hogy a betegnek sikerül-e eljutnia addig, hogy elfogadja és megértse: a siker rajta is múlik. A gondozás legfőbb célja az, hogy a páciens önállóvá váljon, azaz aktív részvevője legyen a kezelésnek. Erre szolgál az oktatás, melyhez empátia, teljes odaadás, türelem szükséges: ezt a munkát egymást erősítve kell végeznünk a betegeink érdekében – mondta Horváth Katalin, főnővér.

Forrás: www,heol.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét