Kezdőlap Gazdaság Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről!

Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről!

736
0

Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely tételesen ellenőrizte az adatokat.

A  kormány egy szombati Facebook-poszttal emlékeztette a pedagógusokat arra, mennyivel emelkedtek a tanári bérek:

Forrás: www.facebook.com

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban nem stimmelnek az adatok. A Facebook-poszt szerint 2013 októberében az egyetemet végzett pályakezdő tanár bére: brt. 130.000 Ft volt. „Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság oldaláról „begyűjtött” adatok alapján – valójában – ebben az időszakban ez brt. 169.442 Ft. A kormány szerint: 2013 októberében egy 20 éves gyakorlattal rendelkező főiskolai végzettségű tanár bére: brt. 173.300 Ft. Az EMMI táblázata ezt brt. 231.966 Ft-ban állapítja meg” – írják.

„A béremelés lezárultával a kormány szerint: 2017 októberében az egyetemi végzettségű pályakezdő tanár (gyakornok)  brt. 203.000 Ft-ot keres. Ez megegyezik az általunk számítottal. A kormány szerint: 2017 októberében, 20 éves gyakorlattal, és főiskolai végzettséggel brt. 335.000 Ft az illetmény. A valóságban ez 274.050 Ft” – olvasható a közleményben.

„A bérekkel kapcsolatos képet tovább árnyalja az a tény, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer (életpályamodell) részeként bevezetett változások munkateher-növekedést eredményeztek. Megfejelve így a 2010-ben – reprezentatív pedagógus munkaidő-felmérés eredményeként kiszámolt – heti 51,5 órát” – írják közleményükben.

Hozzáteszik: a béremelés „karbantartását” szolgáló – minimálbérhez kötött – vetítési alap eltörléséről miatt ma már – gyakorlatilag – észrevehetetlen a béremelés hatása. „Ráadásul a 2018. január elsejével bekövetkező minimálbér és szakmai bérminimum (egyébként örömteli) emelkedése, méltatlan helyzetbe hozza a pályakezdő (gyakornok) pedagógusokat”  – írják.

Forrás: www.eduline.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét