Kezdőlap Gazdaság Kellemetlen meglepetés éri a tanárok szeptemberben: ez szétzilálhatja a tantestületeket

Kellemetlen meglepetés éri a tanárok szeptemberben: ez szétzilálhatja a tantestületeket

936
0

„Komoly ellentéteket, feszültségeket” okozhat a tanári szobákban, „tovább növelve az egyébként is jogos elégedetlenséget, megosztva, szétzilálva a napjainkra kialakult pedagógusegységet” – mondta a pedagógusok differenciált béremeléséről Mendrey László, a PDSZ elnöke a Magyar Nemzetnek.

Ahogy arról beszámoltunk, bár korábban arról volt szó, hogy minden tanár számára egységesen jár a pedagógusbér emelésének idén ősszel esedékes utolsó részlete is, a kormány változtatott a feltételeken. Eszerint az adott intézmény vezetője dönthet arról, hogy melyik pedagógus mekkora mértékben jogosult a béremelésre. A PDSZ szerint a differenciálás több szempontból is aggályos.

Magyar Nemzetnek Mendrey László azt mondta, például azért, mert az életpályamodell bevezetésével megnövelt munkaterhelés minden pedagógust érint, vagy mert a különbségtétel „komoly ellentéteket, feszültségeket” okozhat a tanárikban, „tovább növelve az egyébként is jogos elégedetlenséget, megosztva, szétzilálva a napjainkra kialakult pedagógusegységet”.

„Éppen ezért – nyomatékosan – kérem Önt, hogy ne hagyja magát megtéveszteni, s most ne differenciáljon” – áll abban a levélben, amelyet a PDSZ küldött az iskolaigazgatóknak. Mendrey a nyílt levéllel kapcsolatban arról beszélt: a béremelés utolsó részlete „nem túlságosan magas összeg, de mindenki számít rá”.

Ez a gyakorlatban nettó 4–12 ezer forintos emelést jelenthet. Ezért Mendrey szerint az igazgatók csapdahelyzetbe kerültek, hiszen végre valódi munkáltatónak érezhetnék magukat a differenciálással, ám eközben egyáltalán nem biztos, hogy az intézkedés azokat érintené jól, akik valóban jobban dolgoznak. A szakszervezeti vezető leszögezte, hogy a differenciálásra szükség van, de úgy vélte, ezt nem ebből a pénzből kellene végrehajtani.

 Forrás: www.eduline.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét