Kezdőlap Gazdaság Ezekre a kérdésekre készülj fel, ha állásinterjúra mész!

Ezekre a kérdésekre készülj fel, ha állásinterjúra mész!

680
0
Az állásinterjú nem csak pályakezdőként, de tapasztalt álláskeresőként is erőt próbáló lehet, ezért nem árt elejét venni az izzasztó helyzeteknek. Lássuk, mikre érdemes odafigyelned, hogy nyert ügyed legyen!

 

Interjú típusok

 

Azt, hogy milyen típusú interjúra készülj, sajnos nem minden esetben osztják meg veled, hiszen általában pont az a cél, hogy megvizsgálják, miként reagálsz a váratlan szituációkra.

Az általános állásinterjút általában a HR-es tarja, ilyenkor már akár az első alkalommal kitérhettek szakmai kérdésekre is. Előfordul azonban, hogy az első kör csupán egy személyes bemutatkozásról szól, bár ekkor is főként a szakmai rátermettségedet fogják nézni.

A csoportos interjúkon általában kérdőívet kell kitölteni, vagy szituációs játékokban helyt állni. Az ilyen és ehhez hasonló teszteléseknek általában az a célja, hogy megvizsgálják, hogyan reagálsz bizonyos helyzetekre, illetve mennyire felelsz meg a cég elvárásainak (milyen a nyelvtudásod, vezető típus és/vagy csapatjátékos vagy-e stb.).

Abban az esetben, ha az interjú egy munkaerő-közvetítőn keresztül zajlik, akkor az ottani toborzót kell meggyőznöd arról, hogy te vagy a legjobb jelölt az állásra. Ha pedig az interjút HR-es bevonása nélkül maga a cég végzi, akkor szinte azonnal minden a felszínre kerülhet, ezért érdemes minden váratlan helyzetre felkészülnöd. Előnye viszont, hogy cserébe felmérheted a terepet, és megnézheted magadnak a leendő munkatársakat is.

Legyen szó csoportos vagy egyéni interjúról, a nyelvtudást igénylő állások esetében jobb, ha már az első alkalommal számítasz rá, hogy idegen nyelven is meg kell majd szólalnod.

 

Mennyi az annyi?

 

Cége válogatja, hogy kitérnek-e a fizetési igényedre már az elején vagy sem. Napjainkban azonban sajnos már akár az önéletrajz vagy a motivációs levél részeként is kérhetik tőled, hogy add meg a bérigényedet, de van, hogy pénzről csak a második körben esik szó. Éppen ezért jobban teszed, ha utánajársz, hogy az adott pozícióra milyen bérezések érvényesek, és mi az a minimum, amit kérhetsz. Ne mondj túl keveset, de ne is lőj be túlságosan magas bért sem. Vedd figyelembe az eddigi tapasztalataidat, de pályakezdőként semmiképpen se becsüld túl magad, mert tapasztalat nélkül csak ritka esetben kaphatsz nagyon magas fizetést.

Abban az esetben, ha túl alacsony ajánlatot kapsz, nyugodtan mondhatsz nemet: a munkakeresés nem feltétlenül arról szól, hogy bármi áron azonnal munkát találj, hiszen ha már egyszer behívtak, az azt jelenti, hogy jó úton haladsz. De persze dönthetsz úgy is, hogy számodra jelenleg fontosabb a tapasztalat, és hajlandó vagy engedni az elvárásaidból.

 

Miért téged válasszanak?

Az interjú során szinte biztos, hogy valamilyen burkolt formában meg fognak kérdezni arról, hogy te miért gondolod magadat alkalmasnak erre a pozícióra. Erre utaló kérdések lehetnek például, hogy: „Mik a legrosszabb vagy a legjobb tulajdonságai?”, vagy „Mit tart a gyengeségének, erősségének?”. Ezekkel a kérdésekkel könnyen kideríthetik, hogy mennyire illenél bele a jelenlegi csapatba. Az ilyen jellegű kérdéseknél az alábbi válaszok kerülendőek: „Nekem nincsenek rossz tulajdonágaim.” vagy „Ezen még nem gondolkodtam.”, illetve „Nem tudom, mivel még nem ismerem a feladataimat.”, és társaik.

Gondold végig, hogy milyen jó tulajdonságaid és eddigi tapasztalataid vannak, amiknek a munkád során hasznát vennéd. Ha pályakezdő vagy, akkor se ess kétségbe, hiszen iskolai eredményekben is gondolkodhatsz, vagy összegyűjtheted a nyári munkák tapasztalatait is. Például, ha elvárt a jó nyelvtudás és a jó kommunikációs készségek, és mondjuk volt egy alkalmi munkád, ahol külföldi turistákkal kellett nap mint nap beszélned, akkor ezt nyugodtan mond el az interjúztatónak.

Olvasd át az álláshirdetést akár többször is, és gyűjtsd össze azokat a kompetenciákat, amelyek benned is megvannak, és ezekre fókuszálj, ne arra, amiben nem vagy jó. Ha van olyan készséged, ami nem elvárás, de előny jelent, akkor azt is mindenképpen emeld ki, mert döntő jelentőségű lehet a kiválasztásnál.

 

Készülj fel egy bónusz kérdéssel!

 

Az interjú végén általában fel szokták ajánlani, hogy kérdezz, ha esetleg a beszélgetés folyamán felmerült valami, amire szeretnél kitérni. Ilyenkor semmi esetre se mondj nemet, hanem mindig kérdezz valamit. Ha felkészülten érkezel, akkor az interjúztató látni fogja, hogy figyeltél, és valóban érdekel ez az állás.

Persze lehet, hogy megértettél mindent, és nincsenek kérdéseid, ezért inkább készülj pár plusz kérdéssel, amit bedobhatsz az interjú végén. Például megkérdezheted, hogy melyek azok a tulajdonságok, amiket ők preferálnak az új kolléga esetében. Ezzel a kérdéssel rögtön azt sugallod majd, hogy teljes mértékben szeretnél megfelelni az elvárásoknak. De kitérhetsz arra is, hogy milyen kihívásokkal kell majd szembesülnöd a próbaidő után, mire érdemes készülnöd. És ha kicsit közvetlenebb hangvételű az interjú, azt is megkérdezheted, hogy az interjúztató személy miért szeret a cégnél dolgozni, mi az, amit a legjobban kedvel a munkahelyében.

 

Forrás: www.europa.eu, Serestyén Sára

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét