Kezdőlap Magyarország Megoldódott a gyöngyösi lakótelepi vár rejtélye!

Megoldódott a gyöngyösi lakótelepi vár rejtélye!

546
0

Az index.hu számra megszólalt az a gyöngyösi apuka, aki várat épített a gyerekeknek a lakótelepen – hozzávetőleg 30 éve.

“Történt hogy a garázssor mögötti játszótér építése és parkosításakor egy teherautónyi beton későn, péntek délután érkezett. A munkások szitkozódtak, hogy ők már ezt nem dolgozzák be, ne is borítsd le! A sofőr meg hogy ő vissza nem viszi, de a kocsin sem maradhat! Így maradt egy szép kúp alakú betonkupac a helyszínen. Hétfőre persze használhatatlan lett, s árválkodott ott amíg a kisfiam, aki akkor elsős volt el nem nevezte várnak.

Így jött az ötlet, s lett a betonkupac a vár alapja. Kérésemre markolóval mellette gödröt ástak, csúcsával lefelé belefordították, s arra építettem. Hozattam sódert, tüzépről a cementet és a kavicsot a sástói bányából Trabival hordtuk. A kisfiammal nyaralásképp játékból építettük, szép nyarunk volt, ma sem bánjuk. Most így ma, ha valaki kérdezné, – fiamról – Péter várának nevezném. Örömmel tölt el a gondolat hogy jó néhány gyermek játszik ott ma is.

Ez hát a gyöngyösi minivár igaz története, remélem még sok gyereknek szerez örömet az elkövetkező évtizedekben.”

Az apuka bizony komolyan vette az időtöltést, mert ahhoz képest, hogy milyen állapotban vannak Magyarországon a harminc éves házak, ez csodálatosan néz ki. Pedig hivatalosan nem foglalkozik vele az önkormányzat, meg senki. Ami persze nem is baj, mert így legalább megmaradhatott közterületen.

Rengetegen írtak, akik a környéken nőttek föl, és maguk is játszottak a várral. Mindannyian szeretettel gondoltak vissza az apukára:

“Az apuka nem csak a gyermekeinek, hanem a “dombi” gyerekeknek is építette a várat. Az én három fiam, majd unokám is szívesen játszott, vagy csak ült rajta.”  (Miklós)

“Sokat játszottunk ebben a várban, és mi gyerekként nagyon örültünk neki, hogy valaki csinált nekünk egy ilyen várat.” (Márta)

“a két gyerekének egyedi játszó szobát csinált (különleges terepasztal, babaház…), nagyon kreatív apuka volt! Sőt, amikor a várat építette, a 3 lépcsőház előtt végig a járdán utakat festett fel nekünk gyerekeknek! A várat is nekünk építette anno, mert szerette a gyerekeket” (Noémi)

Forrás: www.index.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét