Kezdőlap Magyarország Így néz ki valójában a világtérkép

Így néz ki valójában a világtérkép

878
0

Egy japán művésznek sikerült megoldania a térképészet 447 éves problémáját, az általa használt módszerrel szinte teljesen arányosan sikerült síkban ábrázolnia a Föld térképét. Az AuthaGraph elnyerte a Good Design Award díját.

haime

A mai napig a legtöbbször egy 16. századi flamand térképész, Gerardus Mercator térképét használják a tengerészek, időjósok és ebből tanulnak a gyermekek is az iskolában. Pedig ez a térkép borzasztó aránytalan. Az 1569-es Mercator-vetület pontatlansága abban rejlik, hogy a Föld gömb alakú felszínét egyfajta hengerré alakította át, amellyel eltorzította a földrészek és az óceánok valós méretét.

A Mercator-vetületen szemmel is feltűnhet az Antarktisz egészen abszurd nagysága, arról nem is beszélve, hogy Grönland valójában 14-szer kisebb, mint Afrika, bár a térképen ugyanakkorának látszanak. Hasonlóan aránytalan Alaszka és Oroszország ábrázolása is.

Hajime Narukawa megpróbálta egy új módszerrel megoldani ezt a problémát, és az AuthaGraph segítségével úgy hajtogatta ki a gömb alakú felszínt, hogy közben minimálisan torzultak az eredeti méretek. A japán művész a felszínt 96 háromszögre bontotta, amiből egy tetraédertalkotott, ezt a formát pedig egy téglalap alakú vetületté bontotta tovább.

22000

Az így kapott síktérkép sokkal pontosabban mutatja a föld kontinenseit és óceánjait. Az AuthaGraph éppen ezért el is nyerte a Good Design Award díját. A bírák szerinta térkép „hűen ábrázolja az összes óceánt, kontinenst, még az elhanyagolt Antarktiszt is.” Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a módszer nem hibátlan, ezért jóval több háromszögre lenne szükség a teljesen arányos ábrázoláshoz.

Az egyedi módszert az ősi japán origami-művészet ihlette.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét