Kezdőlap Magyarország Búcsú a letelepedési kötvényeknek

Búcsú a letelepedési kötvényeknek

576
0

A hvg.hu információi szerint immár biztos, hogy megszűnik a konstrukció. Kivezetéséről akár 2 hét múlva szavazhat is a parlament, talán – elébe menve a Jobbik követelésének – még a migrációellenes alaptörvény-módosítás előtt.

Már a kormánypártok szeptember eleji, balatonfüredi frakcióülésén belengette a letelepedési kötvény megszüntetését a miniszterelnök. Igaz, Orbán Viktor nem az ellenzék által emlegetett nemzetbiztonsági vagy a párton belüli aggályokban megfogalmazott politikai kockázattal indokolta a lépést, hanem azzal, hogy a megváltozott gazdasági környezetben már nincs feltétlen szükség az addig szerinte egyébként hasznos, de a 2013 óta változatlan kamatfeltételek miatt az államnak egyre drágább konstrukcióra. Mindez egy héttel azelőtt történt, hogy a Standard&Poors nemzetközi hitelminősítő öt év után a bóvliból a befektetési ajánlású kategóriába emelte vissza a magyar államadósság-besorolást.

A felminősítés után logikusan még kevesebb ok maradt fenntartani a közvéleményt is egyre inkább irritáló, a korrupció és a haverok feltőkésítésének szinonimájává vált megoldást. A rendszer felülvizsgálatát – amiben nyáron még csak a feltételek átírása, és a kötvények kamatának esetleges csökkentése szerepelt – azonban nem kapkodták volna el: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek december közepére kellett volna egy az államkötvénypiac egészét érintő javaslatcsomaggal előállnia, amelynek részleteiről valamikor jövő év elején született volna döntés.

Bár a témában azóta megszólaló kormánypárti politikusok a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól a kötvényeket hétfőn többedszerre is megvédő miniszterelnökig azóta is csak a rendszer felülvizsgálatáról beszéltek az elmúlt hetekben, információink szerint már eldőlt, hogy év végéig beszüntetik a kötvények forgalmazását és – a már megvásárolt papírokat nem bolygatva – 2021-ig kivezetik a befektetési piacról a konstrukciót.

lazar

A megoldás technikai részleteiről kedden tárgyal a stratégiai kabinet, szerdán pedig a kormány, az egészet pedig bele is pakolják rögtön az államháztartási törvény NGM-ben készülő, jövő héten amúgy is benyújtani tervezett módosításába.

A folyamatot a Jobbik múlt heti ultimátuma miatt kellett felpörgetni, nehogy úgy tűnjön, hogy a kormány beadja a derekát az ellenzéki párt ultimátumának. (Vona Gábor, a Jobbik-elnöke ugyanis a letelepedési kötvények megszüntetéséhez kötötte pártja támogatását a Fidesznek fontos, de kétharmad híján egyedül kivitelezhetetlen alaptörvény-módosításhoz.)

A Jobbik reakciója elsőre egyébként nem kis zavart okozott a kormánypártok kommunikációs gépezetében: Tuzson Bence, a Miniszterelnöki kabinetiroda kommunikációs államtitkára a találkozó után még méltatlannak nevezte a kialakult helyzetet, és azt mondta, nem lehet “kufárkodásnak tekinteni” ezt az ügyet, egy nappal később viszont már arról beszélt, hogy a kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését.

Egy biztos, a Fidesz – ahogy azt Orbán Viktor is tette hétfői, azonnali kérdésre adott válaszában – a kitartóan azt kommunikálja majd, hogy a döntést a Jobbik zsarolásától függetlenül hozta meg.

Kommunikációs szempontból a kormánynak értelemszerűen az lenne a legjobb, ha a kötvények kivezetését még azelőtt megszavaznák, hogy sor kerülne az alaptörvény módosítására, a Jobbiknak így nem marad oka, hogy ne nyomjon igent a tartalmilag általa egyébként támogatott változtatásra.

Forrás: hvg.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét