Kezdőlap slide Nagyot drágult a továbbtanulás

Nagyot drágult a továbbtanulás

873
0

Az idén majdnem 40 százalékkal magasabb az egyetemen tanuló diákok éves költsége, mint öt évvel ezelőtt volt. Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarországi szülők számára jelenti a legnagyobb nehézséget gyermekük felsőoktatási tanulmányainak finanszírozása.

szemeszek1_0-540

Modellezte a felsőoktatásban tanulókat terhelő költségeket a CIG Pannónia biztosító. Képzeletbeli diákjuk költségtérítéses formában, a szülővárosától távol, egy budapesti egyetemen kezdi tanulmányait 2016-ban. Az összehasonlítás alapját pedig egy megegyező paraméterekkel rendelkező hallgató éves összes kiadása jelentette 2011-ben.

Mint írták: a vizsgált hallgató egyik elsőszámú költsége maga a tandíj, ami az elmúlt 5 évben folyamatosan emelkedett Magyarországon. 2011-ben az egyetemek, főiskolák átlagosan 200 ezer forintot kértek félévenként az oktatásért. Mára ez az összeg közel 300 ezer, de van, ahol akár 400 ezer forintra rúg.

Nem csak a tandíj ugrott meg jelentősen

Ha pedig a hallgató szülővárosától eltérő helyre nyert felvételt, akkor a költségek megsokszorozódnak. A budapesti albérletárak az elmúlt két évben ugrásszerű növekedésnek indultak. A legfrissebb adatok szerint ma az átlagos négyzetméter ár a fővárosban 2792 forint, ami közel két és félszerese a 2011-es albérletáraknak. A vizsgált hallgató egy 35 négyzetméteres lakást bérel magának.

Manapság ugyan a hivatalos adatok szerint egyáltalán nincs infláció (sőt még az árak csökkenése is bekövetkezett), de az ötéves időtávban azért akad a megélhetési költségeket érintő áremelkedés is. A biztosító modelljében a diák naponta 2500 forintot szán élelmiszerekre, hetente 12000 forintot fordít kultúrára, sportra, szórakozásra, havonta 11000 forintért vásárol magának ruhákat. Minderre pedig 2011-ben még a mostaninál 8,4 százalékkal kevesebbet kellet kiadni.

A CIG összesítése szerint az előbbi tényezők alapján 2016-ban 38 százalékkal kerül többe egy elsőéves egyetemista teljes éves költése, mint öt évvel korábban. Gyanítható, hogy ez a jelenség nem általános a világban. Erre utalhat, hogy az Expert Market piackutató 2016. év elején végzett nemzetközi felmérése szerint a magyar szülők számára jelenti a legnagyobb nehézséget gyermekük felsőoktatási tanulmányainak finanszírozása (a felmérést itt találja).

Szerző: Az Én Pénzem

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét